ABU-congres: let the future in!

16 november 2017
ABU-congres: let the future in!

Vorige week vond het ABU-congres plaats, met als thema: ‘Let the future in, it will work’. Aan de hand daarvan konden geïnteresseerden kennismaken met ontwikkelingen op het gebied van automatisering en robotisering. Want hoe beïnvloeden die veranderingen de wereld van HRM en de uitzendbranche? Jacklyn was erbij en zette de belangrijkste inzichten voor je uiteen.

Om te beginnen hoeven we er niet voor te vrezen dat er door automatisering straks geen werk meer is. Natuurlijk transformeert de digitale revolutie ons werk en zullen er banen verdwijnen. Maar er komen ook een heleboel banen bij. Zo is het overigens altijd geweest.


Een eeuw geleden was bijna iedereen bijvoorbeeld boer. Nu is dat er nog maar 1 op de 250. En al die niet-boeren zitten echt niet thuis! Werk verandert en er zullen altijd banen verdwijnen. Maar daarvoor komen dus ook altijd weer nieuwe banen terug.Menselijke skills

Banen mogen dan veranderen, maar menselijke skills blijven uniek. Daarom hoeven we ook helemaal niet bang te zijn dat machines op mensen gaan lijken. We moeten eerder oppassen dat mensen niet op machines gaan lijken! Leid mensen daarom niet op tot eentjes en nulletjes, maar breng ze soft skills bij. Leer ze goed communiceren, samenwerken en creatief denken.


Wie verdient er meer geld: een advocaat of een serveerder? Vandaag de dag is dat een advocaat. Maar vergis je niet, het werk van advocaten wordt op sommige vlakken al geautomatiseerd. Dus hoe groot is dat salarisverschil over pakweg dertig jaar? Serveren blijft hetzelfde. En hoeveel robots er ook op aarde rondlopen, persoonlijke aandacht in een restaurant blijft altijd belangrijk.


Banen van de toekomst

Er gaat de komende eeuw natuurlijk wel het nodige veranderen. Daarom is het belangrijk om mensen op te leiden voor de banen van de toekomst.


Dat houdt ook in dat het onderwijs drastisch moet veranderen. Daarom is het goed dat het nieuwe kabinet na twaalf jaar stilstand extra geld investeert in het onderwijs. Jonge mensen zijn immers de medewerkers van de toekomst.


Kortom: ontwikkelingen genoeg. Maar bang zijn voor de toekomst? Dat hoeft écht niet!


6.495 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu