All hands on deck

29 augustus 2018
All hands on deck

Dat de arbeidsmarkt in Nederland is veranderd is natuurlijk geen nieuws. Maar wat doet de arbeidsmarkt in Oost-Europa? En wat zijn de verschillen tussen uitzenden 4 jaar geleden en vandaag? Dorota Hendrikx, Manager Operations vertelt hierover in haar blog.

Hoe fijn was dat voor ons op Maandag 4 augustus 2014.

De werkloosheid was bijna 7,5% in Nederland. En in Polen? zo ongeveer 9%. 

Mijn klant belde om extra capaciteit in te zetten. 10 medewerkers? 20? “Extra medewerkers? We regelen dat even.” En dat met relatief weinig inspanning. Een paar belletjes, kort contact met ons wervingskantoor in Polen,  een vacature te plaatsen... Even wachten... Nog even wachten... En kiezen maar…. Schaap met 5 poten. Zelfs met 6. “Done! We have got them all…” 

Als werkgever/arbeidsbemiddelaar waren dat toch mooie tijden..


Maandag 27 augustus 2018De werkloosheid in Nederland is onder de magische 4% en in Polen onder de 6%!  Wat betekent dit?


De tijd dat je als uitzender een vacature publiceert en netjes wacht op sollicitanten is echt voorbij en zal voorlopig ook niet meer terug keren.

“All hands on deck”


Door de aantrekkende economie vindt een verschuiving plaats. Een record aantal vacatures, lage werkloosheid, geografische mismatch en een afnemende reisbereidheid. Allemaal factoren die zorgelijk zijn in een wereld waar de vraag naar blue collar personeel toe neemt.

De werkgevers die het ooit een belemmering vonden om te werken met de arbeidsmigranten, ontvangen ze met open armen.

Maar zijn er voldoende arbeidsmigranten om aan deze vraag te kunnen voldoen?


De Oost Europese economie is ook aan het groeien. Zo open veel moderne fabrieken en logistieke bedrijven in Oost Europese landen hun deuren en creëren zij lokaal veel werkgelegenheid. Met als gevolg dat ook deze bedrijven kampen met een grote vraag naar arbeidskrachten om aan de groei doelstellingen te kunnen blijven voldoen.

Deze ontwikkeling zet een grote verschuiving in gang. Waar veel Poolse arbeiders emigreren naar Nederland, Duitsland en (tot de Brexit) England. Worden de tekorten op de Poolse arbeidsmarkt opgevuld door Oekraïense werknemers. Met als gevolg dat er in Oekraine een tekort ontstaat aan medewerkers. Een regelrechte stoelendans op de arbeidsmarkt!

Paniek of een kans?


Door de veranderende economieën in Europa zit de arbeidsmigrant in een zetel. Zij kunnen kiezen en als werkgever zal je je moeten onderscheiden.
Wij zorgen dat de arbeidsmigrant zich welkom en gewaardeerd voelt. Wij bieden alle randvoorwaarden en perspectief!
Binden, boeien behouden, want dit is eigenlijk een van de weinigen mogelijkheden op de krappe arbeidsmarkt die nog direct tot impact kan leiden.


Kortom: “All hands on deck”. Wij moeten met z’n allen zorgen dat de Arbeidsmigrant onze boot niet gaat missen. Wilt u weten wat Flexspecialisten voor uw organisatie kan betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op. We denken graag met u mee!


Dorota Hendrikx, Manager Operations
7.568 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu