Beter beleid dankzij ‘evidence based’ HRM

13 juni 2018
Beter beleid dankzij ‘evidence based’ HRM

HRM is wat mij betreft het mooiste vak ter wereld. Maar één ding knaagde bij mij altijd: het is een redelijk subjectief vak, waarin het soms te veel draait om interpretaties en meningen in plaats van feiten. Ik sprong dus een gat in de lucht toen we besloten om ons HRM-werk ‘evidence based’ te maken.

Mijn collega Erwin schreef enkele weken geleden al over business intelligence in de flexwereld. Zijn boodschap: omarm de mogelijkheden die big data je bieden, want je wordt er slimmer van. En daardoor ga je – op allerlei vlakken – beter presteren.


Hij vertelde ook hoe we hier bij Flexspecialisten in investeren. We zien het namelijk als een belangrijke toegevoegde waarde die we onze opdrachtgevers kunnen bieden.


‘Evidence based’

Een van de manieren waarop we dat doen, is ‘evidence based’ HRM. Die term komt uit de medische wereld, waar het natuurlijk belangrijk is om te werken met de best beschikbare informatie over doelmatigheid en doeltreffendheid.


In eerste instantie zoek je dus naar wetenschappelijk bewijs, maar niet elke actie laat zich nu eenmaal academisch onderzoeken. Het tweede niveau is dan ‘evidence based’: je handelen baseren op het best beschikbare bewijs dat je heb. In ons geval: ervaringscijfers!


Big data

Wie immers slim gebruikmaakt van (big) data, hoeft zich immers niet meer te baseren op gestandaardiseerde data. En door databronnen te combineren, kun je verrassend veel gerichte conclusies trekken om je HRM-beleid mee (bij) te sturen.


Neem de prestaties van je medewerkers. Voorheen waren we afhankelijk van subjectieve beoordelingssystemen. Nu meten we exact wat de prestaties op de werkvloer zijn. Die cijfers vertellen natuurlijk niet het héle verhaal, maar vormen wel een uitstekende – objectieve – basis. Je beoordeling wordt er hoe dan ook beter van!


Meer details, betere conclusies

Maar er zijn nog veel meer toepassingsmogelijkheden. Neem alleen het ziekteverzuim al. ‘Vroeger’ had je alleen de ziekteverzuimpercentages. Nu kan ik allerlei correlaties berekenen en weet ik dus veel meer:


  • Welke patronen zien we in de ziektecijfers?
  • Is er bijvoorbeeld een verband tussen de contractvorm en het ziekteverzuim?
  • Welke (andere) factoren verhogen en verlagen het ziekteverzuim?
  • Hoe verhoudt de ene afdeling zich tot de andere?
  • Hoe verhouden de vaste medewerkers zich tot de flexibele schil (en welke tendensen zien we daarin)?

  

Via een realtime dashboard zie ik precies wat er waar gebeurt. En dat geeft me ijzersterke gegevens om mijn beleid op aan te passen of een opdrachtgever mee te adviseren. Want door terug te kijken in het ‘verleden’, kan ik opeens goed onderbouwde voorspellingen doen over de ‘toekomst’.


En is dat niet precies waar het in de flexwereld om draait?


Meer weten over business intelligence, HRM en flexwerk? Bezoek onze ontbijtsessie van vrijdag 15 juni!
11.563 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu