Column Erwin: Opleiden is noodzaak

16 augustus 2017
Column Erwin: Opleiden is noodzaak

Erwin Vesters viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum in de flexwereld. Een mooie gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe staat de branche er eigenlijk voor? Deze keer zoomt hij in op de noodzaak van opleiden.

Hoera: het gaat goed met de economie! Positief natuurlijk, maar voor werkgevers wordt het daardoor wél lastiger om geschikt personeel te vinden. Gelukkig is er een oplossing: opleiden.

 

Kunt u zich de periode 1998-2002 nog herinneren? Toen daalde de werkloosheid in ons land enorm, tot een extreem laag werkloosheidspercentage onder de 2% in 2001.


Ook nu stevenen we weer op zo’n laag percentage af. De werkloosheid is namelijk op het laagste niveau in zes jaar tijd: voor het eerst sinds de zomer van 2011 zit minder dan 5% van de mensen op de arbeidsmarkt zonder baan. En dat percentage zal de komende periode alleen maar blijven dalen…


Openstaande vacatures

Als het goed gaat op de arbeidsmarkt volgen er veel openstaande vacatures. Veel mensen hebben immers al een baan, waardoor vacatures niet worden ingevuld. En dus ontstaat er op veel plekken een tekort aan personeel.


Dat zorgt voor veel spanning bij veel werkgevers die ik spreek. Terwijl er eigenlijk gewoon een oplossing is voor dit ‘probleem’. Want je kunt je personeel natuurlijk ook gewoon zélf opleiden.


Opleiden

Laat ik een voorbeeld geven. Er zijn momenteel nauwelijks gekwalificeerde reachtruckchauffeurs te vinden. Dan kun je wanhopig blijven zoeken, maar je kunt ook kijken of er kandidaten zijn die deze werkzaamheden ook zouden kunnen en willen uitvoeren. En geloof me: die zijn er genoeg. Zo hebben 13 van onze mensen bij één van onze opdrachtgevers onlangs hun reachtruckdiploma behaald. Geweldig!


Bovendien biedt opleiden méér voordelen dan alleen het vullen van openstaande vacatures. Het is namelijk ook een manier om je werknemers langer te binden. Om te voorkómen dat werknemers hun heil ergens anders zoeken, móet je ervoor zorgen dat ze zich kunnen blijven ontwikkelen.


Uitzendbureaus

Dat geldt natuurlijk ook voor uitzendbureaus. Een paar jaar geleden was de transitievergoeding nog een moeilijkheid, maar dat mag in deze tijd geen belemmering meer zijn. Want het is heel eenvoudig: door mensen op te leiden worden ze breder inzetbaar en kun je ze dus ook langduriger uitzenden.


Toekomst

Dus hoe moeilijk het ook is om reachtruckchauffeurs, heftruckchauffeurs, orderpickers, slagers en snijvaardige medewerkers te vinden in de logistiek en voedselmiddelenindustrie: het is de kunst om het niet te zien als een probleem, maar als een kans. En eigenlijk is het noodzaak om die kans met beide handen aan te grijpen.


Want één ding geef ik je op een briefje: opleiden is de toekomst!

6.702 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu