Column Erwin: Trump en het presidentschap: mismatch van de eeuw

1 november 2016
Column Erwin: Trump en het presidentschap: mismatch van de eeuw

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: Donald Trump.


Hij is een aardige inhaalrace gestart. En hij komt steeds dichterbij. Toch geven de meeste peilingen hem weinig hoop voor de verkiezingen. En dat is maar goed ook, want Donald Trump en het presidentschap… dat wordt de mismatch van de eeuw. Dan heb ik het niet over zijn opvattingen, maar over zijn persoonlijkheidsstructuur.


Wie vrijdag 4 november bij onze ontbijtsessie was, weet dat we bij Flexspecialisten veel aandacht besteden aan de persoonlijkheid van onze kandidaten. We praten opdrachtgevers die ochtend bij over de Persoonlijke Profiel Analyse (PPA).


De PPA is een zeer valide instrument om in 8 minuten nauwkeurig iemands persoonlijkheid en werkgedrag te ‘meten’. Dat gebeurt aan de hand van de DISC-methode. Daarin ben je één of twee van de volgende letters:


-        D - Daadkrachtig & Direct

-        I - Interactief & Inspirerend

-        S - Stabiel & Sociaal

-        C - Conformerend & Correct.


‘Enkele D’

Om de vraag meteen te beantwoorden: ik ben ‘een enkele D’. Oftewel: daadkracht en directheid zijn de beste termen om mijn persoonlijkheid qua werk te typeren. Dat heeft voordelen (‘lekker duidelijk’, zeg ik dan), maar ook nadelen (‘té direct’, volgens collega’s).


De andere factoren zijn bij mij relatief weinig aanwezig. Niet helemaal geschikt voor het Amerikaanse presidentschap dus, zou je zeggen. Want die vraagt om een mooie mix van die vier kwaliteiten.


Maar zullen we eens kijken naar de interessantste kandidaat voor die functie in jaren? Donald Trump is – zoals ze in de VS zeggen – een ‘character’. Laten we de DISC-letters op hem toepassen.


Daadkrachtig & Direct

Dat is-ie zonder meer. Daar heeft hij zelfs zijn fortuin mee vergaard. En of je dat nou prijzenswaardig vindt of niet, een prestatie van formaat is het zeker.


Maar dominantie is voor een leider ook een manco. Bereik je niet wat je wil, dan schiet je namelijk al snel in de verdediging. En we hebben inmiddels al gezien hoe hij daarmee omgaat: als een kat in het nauw. En die maakt rare sprongen, niet handig voor een president.


Interactief & Inspirerend

Dat is-ie niet. Zoals we dat in Brabant zeggen: hij naait zijn eigen naad. En dat in een rol waarin adviseurs een grote rol spelen bij de totstandkoming van het beleid.


Dat wordt geheid hommeles! Iets wat we niet kunnen hebben bij de meest invloedrijke persoon in deze wereld.


Stabiel & Sociaal

Als je het mij vraagt: interesseert hem niet. Er is maar één ding wat telt: maximaal resultaat, doorgaans uitgedrukt in dollars.


Het presidentschap vraagt juist om een verbinder, iemand die over de grenzen van zijn eigen belang heen kan kijken. En vervolgens stabiliteit creëert. Want is dat niet waar we allemaal het best bij varen, ook economisch gezien?


Conformerend & Correct

Dat is-ie misschien wel het minst van allemaal. Debatregels? Houdt hij zich niet aan. Politieke mores? Wat nou… Belangen van de Republikeinen? Niet zeuren, ik heb die voorverkiezingen gewonnen…


Ziet u het al voor u? Trump en Poetin, de één nog minder conformerend dan de ander? Maar wel twee enorme ego’s. Dat móet wel misgaan.


Juiste mix

Wees gerust, ik realiseer me dat ik me nu bezondig aan psychologie van de koude grond. Maar zeg nou zelf: er is toch geen enkele schijn dat Donald Trump over een juiste mix van D, I, S en C beschikt om deze wereld te gaan besturen?


Interessant zou het zeker zijn, vanuit PPA-perspectief. Maar laten we daar maar niet op hopen.
7.518 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu