Column Erwin: Van wetboek naar A4-tje

28 april 2017
Column Erwin: Van wetboek naar A4-tje

Erwin Vesters viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum in de flexwereld. Een mooie gelegenheid om terug te blikken en vooruit te kijken. Hoe staat de branche er eigenlijk voor? Deze keer zoomt hij in op de almaar toenemende wet- en regelgeving.

Het is me de laatste weken herhaaldelijk gevraagd: wat is de afgelopen twintig jaar de belangrijkste ontwikkeling in onze sector geweest? Daar hoef ik niet lang over na te denken. Dat is de overmatige invloed die wet- en regelgeving tegenwoordig op ons werk heeft.


Van één A4-tje…

Toen ik in 1997 in deze sector begon, was het leven nog simpel. Je had namelijk een vergunningsstelsel dat het kaf van het koren scheidde. Ging je als opdrachtgever in zee met een geaccrediteerd flexbureau, dan was je gevrijwaard van risico’s.


Een gemiddeld contract met een opdrachtgever bestond toen – en ik lieg niet – uit één A4-tje…


Zelfregulering

Ik was nog geen drie jaar bezig toen dit vergunningstelsel werd losgelaten. Waarom? Omdat de markt zichzelf moest gaan reguleren. Het gevolg was echter dat alles in de loop der jaren ingewikkelder is geworden: juridisch, maar ook administratief en verloningstechnisch.


Hoe dat kan? Doordat de overheid zich tóch genoodzaakt voelde om stapje voor stapje meer controle uit te oefenen. Want elke vorm van zelfregulering ten spijt, het kaf werd niet van het koren gescheiden. En dat is ook niet gek, want malafide bureaus laten zich de wet niet voorschrijven. Die blijven onder de radar, komen op en duiken weer onder. Precies als met onkruid: dat vergaat niet…


…naar 50 A4-tjes!

Het gevolg is dat de bonafide bureaus nu met een berg werk opgezadeld zitten! Zij zijn immers wél zichtbaar. En u voelt ‘m al aankomen: een gemiddeld contract met een opdrachtgever telt nu… 50 A4-tjes! Allemaal om te voldoen aan dat oerwoud aan wetten en regels die de afgelopen twintig jaar over ons zijn uitgestort.


De hamvraag is: moeten we terug naar  een soort van vergunningstelsel? Ik sta er niet eens zo negatief tegenover. Maar het kan veel simpeler.


Laat de overheid en de Belastingdienst de handen ineenslaan met partijen als de ABU. Wie immers aan hun cao voldoet, heeft zijn zaakjes keurig voor elkaar. Laat dát de maatstaf zijn en vrijwaar opdrachtgevers die zaken doen met geaccrediteerde bureaus van risico’s. Dan kunnen we gewoon weer lekker aan het werk gaan met z’n allen.


Simpel idee eigenlijk. Past gewoon op een A4-tje…

4.395 x bekeken
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl