Column Tom: Beste Lodewijk (1)

13 januari 2016
Column Tom: Beste Lodewijk (1)

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Tom trapt af met zijn kijk op 2015 en 2016. 


Flexwerken de norm


Beste Lodewijk,


Waarschijnlijk heb je het wel gemerkt: 2015 was een roerig jaar voor de flexsector. Eens te meer liet de overheid zien dat er een groot verschil bestaat tussen het accepteren van regelingen door het bedrijfsleven en het opleggen van regels door de overheid.


Samen met je ministerie probeer je de dogma’s van het FNV door te drukken. Daarin is flexibiliteit altijd slecht, iets wat moet worden uitgebannen… ‘Iedereen een vaste baan’, zo is de eis (zie het FNV-statement voor 2016). En in alle cao’s moeten beperkende maatregelen worden opgenomen…


Je laat daarnaast de branche voorlopig in het ongewisse over het inhoudingenverbod. De onzekerheid voor mensen die hier een voordeel aan hebben, kan je blijkbaar weinig schelen.


Maar voor 2016 is één ding zeker: als gevolg van de economische ontwikkelingen zal het aantal flexuren verder toenemen. Bovendien zal payrolling verder groeien, nu er betere afspraken worden gemaakt over de arbeidsvoorwaarden en dispensaties van de ABU-cao minder voorkomen. En het aantal zzp-ers zal eveneens toenemen.


Zelfs als minister zul je daar allemaal weinig aan kunnen veranderen. Net zo min als aan het afnemen van de invloed van cao’s op de arbeidsvoorwaarden. Jongere werknemers willen steeds meer zelfbeschikking. Het zelfstandig ondernemerschap lonkt! Het zal door de flexwerksector gefaciliteerd worden. Want flexwerken wordt de norm, in 2016 nog meer dan in 2015.


Er staat ons dus een buitengewoon jaar te wachten. Denk je met ons mee?
8.514 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu