Column Tom: Beste Lodewijk (2)

13 juni 2016
Column Tom: Beste Lodewijk (2)

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: Tom over zijn bezoek aan het CIETT Congres in Delhi, India.

Welkom in The World of WORK


Beste Lodewijk,


Afgelopen week was ik in Delhi om mijn voelhorens uit te steken in de internationale wereld van werk (CIETT Employment Congres). Nu zijn er tijdens zo’n event vele sprekers die hetzelfde vertellen, maar je gaat altijd naar huis met een paar fundamentele inzichten.Jammer dat je er niet bij was!


Want wist jij dat er in India bijna geen arbeidsovereenkomsten zijn? Zo’n 90% van de verrichte arbeid is informeel, slechts 10% is formeel. De reden? Er zijn 44 arbeidsrechtelijke wetten die ervoor zorgen dat niemand een contract krijgt.


Komt je dat bekend voor, zoveel regels?


Op dat congres werd ook pijnlijk duidelijk dat Nederland ver achterloopt als het gaat om de ontwikkeling van de arbeidsmarkt. In veel landen is het inmiddels volkomen normaal dat er allerlei vormen van arbeid zijn: van outsourcing, contracting en aanneming van werk tot en met het ZZP-schap en freelance werk.


Gek genoeg mag dat niet van jou in Nederland.


De oude dogma’s uit de jaren ’70 en ’80 zijn verleden tijd. Zelfs als zouden we ze graag weer willen omarmen: het werkt gewoon niet meer. Hoezeer de vakbond ze ook met hand en tand verdedigt…

 

Jij hebt toch ook wel eens van Europa gehoord, van internet en van opkomende economieën?


Dan de vraag wat nu eigenlijk een werknemer is. In vele andere landen zijn ze daar al veel verder mee dan wij, zo bleek. Wie je daar ook bent, als je iets wilt doen: vooral doen! Je draagt dan immers bij. En de mensen die zich zelfstandig maken, verenigen zich in coöperaties of belangengroepen die gezamenlijk gezondheidszorg en sociale zekerheid organiseren.


Zelfstandig zijn en de baas zijn is: dat is de beste manier om vooruit te komen!


De wereldmarkt dwingt ons om flexibel te zijn. De just-in-time werknemer maakt opgang. En ik heb het met eigen ogen gezien: India gaat zich steeds meer profileren als een hoogwaardige dienstverlener die het werk naar de mensen toebrengt via internet. Het is inmiddels wereldwijd geaccepteerd dat flexibiliteit noodzakelijk is om banen te creëren: The New World of Work heet dat.

 

Dus Lodewijk, het gaat niet meer om vaste banen, maar om WERK! Wanneer komt dat inzicht? Wanneer mogen we zelf beslissen?
8.105 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu