Column Tom: Beste Lodewijk (3)

10 augustus 2016
Column Tom: Beste Lodewijk (3)

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: Tom over de symboolpolitiek van Lodewijk Asscher.

Symboolpolitiek!

  

Beste Lodewijk,


Recentelijk was je in Wenen om de ‘Dienstenrichtlijn aan te scherpen’. Je sprak daar over een ‘Code Oranje’: een knipoog naar de code die we in ons land kennen bij te hoge waterstanden in de rivieren.


Je vindt het tijd voor een soortgelijk alarm, maar dan voor de negatieve gevolgen van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Het moest maar eens afgelopen zijn met die mistanden en de onderbetaling van EU-burgers in Nederland!


Een gele kaart meer of minder maakt je blijkbaar niets uit…


Je deed het voorkomen alsof we in Nederland geen regels hebben om medewerkers binnen de EU te beschermen. En alsof het helemaal mis is met hun arbeidsvoorwaarden.


Je was zeker even vergeten dat we ongeveer 800 CAO’s hebben? En dat daar duidelijk in vermeld staat wat iemand moet verdienen?


Ik herhaal nog even… 800!


Bij het grootste gedeelte van de overeenkomsten gaat dat goed. Een klein deel dat gedetacheerd wordt vanuit het buitenland krijgt een ander loon; dat is bij wet zo geregeld binnen Europa. Daar zijn we met alle lidstaten vóór geweest en heet: vrij verkeer van diensten.


Maar daar gaat het je niet om, toch?


De werkelijke reden van je kruistocht is je angst voor verdringing. Zoals in jouw kamp gezegd wordt: ‘Buitenlanders nemen onze banen in!’ En: ‘Er zijn al zoveel werklozen in Nederland!’


Je wil geen buitenlanders in Nederland aan het werk! En waarom niet? Omdat anderen de schuld geven veel makkelijker is dan zelf je best doen om de Nederlandse regelgeving te vereenvoudigen en mensen zo stimuleren om aan het werk te gaan…


Toch?


Ja Lodewijk, je zegt dat het land vol is. En de PvdA heeft het over verdringing. Dat klinkt mij bijna ultrarechts in de oren…


Blijf vooral roepen dat er meer vaste banen moeten komen. Dan komen werklozen nóg moeilijker aan het werk. Juist wanneer flexwerk meer geaccepteerd wordt – en de regels worden versoepeld – komen ze makkelijker aan het werk!


Maar ja, wie wil dat nu horen in de linkse politiek?


In maart 2017 zijn er verkiezingen. Zou dat er wat mee te maken hebben? Vast niet…
8.040 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu