Column Tom: Beste Lodewijk (4)

2 december 2016
Column Tom: Beste Lodewijk (4)

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: Tom over de afstandsbediening van Lodewijk Asscher.

Afstandsbediening


Beste Lodewijk,


Deze week kwam in het nieuws dat je beleid van de afgelopen jaren heeft gefaald. Toch zeggen je partijgenoten – in deze verkiezingstijd – dat je erg ambitieus bent. Maar Lodewijk, eerlijk gezegd heb je er een puinhoop van gemaakt!


Het bewijs?


Ik noem er een paar: de Wet werk en zekerheid (Wwz), de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) en de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelatie (DBA)…


“Als je niet weet hoe iets werkt, blijf er dan vanaf”, zei mijn vader vroeger altijd als ik met de afstandsbediening zat te spelen. Voor een volwassene klinkt dit heel logisch natuurlijk. Net zo logisch als dat je zonder brevet niet zelfstandig gaat vliegen.


Maar Lodewijk, jij wel hè?


Je was ambitieus, dus drukte je vrolijk op de knoppen (gesouffleerd door het FNV). De gevolgen zijn inmiddels zichtbaar: duizenden werknemers krijgen nu geen vaste baan door de transitievergoeding. En het inhoudingenverbod in Nederland zorgt ervoor dat er een enorm zwartgeldcircuit op gang wordt gebracht, met alle gevolgen van dien. De ABU deed er bijna 10 jaar over om voor certificerende instanties een transparante loonstrook te maken.


En wat deed jij, Lodewijk?


Je verknalde het! Vele zzp’ers hebben geen werk meer, omdat je vindt dat ze in loondienst moeten. En de overheid bedenkt constructies om daar speciaal voor de overheid zelf uitzonderingen voor te maken.


Lodewijk, je had vroeger beter moeten luisteren. Dan was je misschien nu – 37 jaar later – niet zo kinderlijk eigenwijs geweest. En dan had je nu niet zomaar op de knoppen gedrukt.


We hadden het eigenlijk wel kunnen weten: je geeft een kind van 4 jaar ook geen lasapparaat, want daar is-ie nog te jong voor.


Of ben je gewoon ambitieus, Lodewijk?


De financiële gevolgen zijn voor het volgende Kabinet. Wie gaat opdraaien voor de kosten waar het bedrijfsleven nu mee zit opgescheept? Lodewijk in ieder geval niet, die speelt lekker verder met de afstandsbediening.
7.856 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu