Column Tom: Beste Lodewijk (7)

19 september 2017
Column Tom: Beste Lodewijk (7)

Om beurten schrijven Tom Sijpestijn (Algemeen Directeur) en Erwin Vesters (Commercieel Directeur) een column. Deze editie: een laatste open brief aan Lodewijk Asscher.

Een spel van kat en muis


Beste Lodewijk,


Het zit erop, mijn serie open brieven. Dat heeft niet met een gebrek aan inspiratie te maken, maar met het feit dat het er voor jou op zit. Als minister dan.


De afgelopen weken heb ik weer met verbazing naar je gekeken. Waar was je toch mee bezig? Wat bezielde je? Negen zetels vertegenwoordig je nog en krampachtig probeer je toch nog ‘links’ te doen. Maar ja, je moet wat. Groen Links en de SP zijn inmiddels immers groter en hebben meer macht.


En macht, daar gaat het bij jou om, Lodewijk.


Alleen noem jij dat idealen…Even ergens een spaak in het wiel steken om linkse aandacht te krijgen. ‘Ik laat het kabinet vallen als ik geen geld krijg voor de leraren.’ Natuurlijk mogen die leraren meer verdienen; dat is een goede zaak, lijkt me. Maar je eigen PvdA was de afgelopen jaren toch verantwoordelijk voor onderwijs? En wat deden jullie? Niets!


Een muis ben je Lodewijk…


…die stoer tegen de olifant zegt: ‘Ik ga je laten struikelen! Ik laat het kabinet vallen als ik mijn zin niet krijg!’ Rutte beloofde het te gaan bespreken, maar denkt ondertussen: ‘Waar is die Lodewijk mee bezig? Hij is niet helemaal lekker. Wat wil hij nou?’


Een laatste stuiptrekking, Lodewijk!


Want hoewel Hans Spekman roept dat je ‘helemaal terug’ bent, weten jij en ik wel beter. Window dressing, dat is het! Je dendert weer even de etalage in, op zoek naar aandacht, kijken of je je ego weer wat op kunt poetsen. Dat je daarbij weer brokken maakt, hindert je niet. Aandacht! Ego!


En het werd nog beloond ook, Lodewijk…


Je mocht als eerste voor de microfoon. Er zijn ‘substantiële toezeggingen’ gedaan, kraaide je trots. In mijn woorden: Rutte zal ernaar kijken, trekt gewoon zijn eigen plan en we gaan met z’n allen over tot de orde van de dag.


Het zit erop, Lodewijk!


We gaan met z’n allen over tot de orde van de dag. Oftewel: ondernemers gaan ondernemen, werknemers steken de handen uit de mouwen en het kabinet toont – naar ik verwacht – eindelijk de visie die de BV Nederland vooruit helpt in plaats van achteruit.


En jij? Als de formatie rond is, zul je wel opstappen. Dan zit je rol erop en kun je met je pappadag naar Shell of zo. Lekker om 9.00 uur beginnen, want je moet je kinderen nog naar school brengen. Tenminste, als de leraren niet staken…


Het waren vier lange jaren, Lodewijk. Maar wat kan een minister toch weinig bereiken in zo’n periode…

7.599 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu