Herman Fontijn: “Het ambacht verdwijnt / verandert / komt terug!”

21 juni 2017
Herman Fontijn: “Het ambacht verdwijnt / verandert / komt terug!”

Het slagersvak is in de loop der tijd behoorlijk veranderd. Als iemand daar alles van weet, is het Herman Fontijn. Hij zit al zo’n 40 jaar in het vak, en besloot om na zijn pensioen ‘gewoon’ door te gaan als ambassadeur bij Flexspecialisten. We vroegen hem naar de belangrijkste ontwikkelingen in het vak van de winkelslager.

Herman was zelfstandig slager, ambulant slager, chefslager, supermarkteigenaar, vleesadviseur, slagersbegeleider en slagersadviseur. Je kunt wel zeggen dat hij het slagersvak door en door kent. En niet gek dus dat we blij zijn dat hij zijn kennis en kunde nog altijd voor ons inzet.Herman begeleidt onze slagers en klanten zowel technisch als commercieel, en ziet dus als geen ander welke veranderingen het vak heeft doorgemaakt. Hij vat het samen in drie trends.


1. Het ambacht verdwijnt

“Je kunt het jammer vinden, maar het is een feit: het echte ambacht is op veel plekken aan het verdwijnen. In de meeste supermarkten wordt nauwelijks nog gesneden. Vooral van de wat oudere slagers vraagt dat best een omschakeling. Maar die omschakeling moeten ze gewoon maken. Want er liggen ook kansen!”


2. Het ambacht verandert

“Die kansen liggen met name op commercieel en communicatief vlak. In veel supermarkten is de vleesafdeling de enige afdeling waar het ambacht nog in zekere mate aanwezig is. Pak die kans en manifesteer jezelf op de winkelvloer, zeg ik altijd. Komt er een mevrouw met een bloemkooltje in haar winkelwagen langs? Spreek haar aan en adviseer haar die bal gehakt of die worst. De tijd die je vroeger bezig was met de technische kant van je vak, kun je nu gebruiken om de klant te adviseren. En daar wordt die klant heel blij van!”


3. Het ambacht keert terug!

“Enig idee waarom de Keurslager het zo goed doet? Omdat het ambacht nog steeds gewaardeerd wordt! En gelukkig zie ik links en rechts wat supermarkten hun slagerij weer ‘upgraden’: meer meters, extra aandacht voor verse producten, grillafdeling erbij... Het begin van een trend? Ik hoop het! Dan krijgt de slager de kans om zich te profileren als een traiteur. Dan wordt hij een ambassadeur voor je winkel. Eentje die zegt: hier kiezen we voor kwaliteit! En beste supermarktmanagers, dan kun je dat vlees ook beter verwaarden. Want daar gaat het natuurlijk ook om.”
7.568 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu