LEAN: het managen van ‘mensenwerk’

6 december 2016
LEAN: het managen van ‘mensenwerk’

LEAN is mensenwerk, zo schreef ik in mijn vorige blog. Maar dat neemt niet weg dat er goed ‘gemanaged’ moet worden! En dat begint bij een goede voorbereiding.

De kern van dat vorige LEAN-blog kun je als volgt samenvatten:


  • Er wordt bij LEAN-projecten te veel gekeken naar de ‘technische’ aspecten
  • Er wordt te weinig rekening gehouden met de 3 B’s: Besef, Betrokkenheid en Belang.

Met andere woorden: de menselijke maat zou (vaak) een veel grotere rol moeten spelen. In dit blog ga ik daar wat dieper op in. Want hoe doe je dat, iets menselijker maken? Ik schets hiervoor drie belangrijke voorwaarden.


1. Vertrekken vanuit een visie

Het klinkt logisch: eerst een visie ontwikkelen en daarna pas een verandertraject ingaan. Toch ligt bij verreweg de meeste LEAN-trajecten de focus op de korte termijn. Dat werkt ook prima, alleen… maar voor even.


Wie het gedrag van mensen structureel wil veranderen, moet met iets beters komen: perspectief!


  • Perspectief voor het bedrijf: groeien, innoveren, overleven en continuïteit bieden
  • Perspectief voor de medewerker zelf: leren, ontwikkelen, baan behouden, carrière maken.

En elke veranderkundige zal het beamen: wie zich committeert aan het ‘hogere doel’, is veel makkelijker bereid om te veranderen.


Een visie op de lange termijn ontwikkelen dus, draagvlak creëren en dán pas je LEAN-traject ingaan. Waarbij het voor dat draagvlak natuurlijk geen kwaad kan om ook wat quick wins te scoren.


2. Kleine stapjes

Waarom grote stappen maken als kleine stapjes minstens zo goed werken? Ga maar na:


  • Het is overzichtelijker
  • Je hebt sneller resultaat
  • De mogelijke weerstand is kleiner
  • Je kunt beter bijsturen
  • En gaat er iets mis, dan is de verspilling te overzien.

Denk dus niet te groot en bouw je traject vanaf die eerste dag langzaam maar zeker uit. De Deming-cirkel (Plan - Do - Check - Act) is hierbij een uitstekend hulpmiddel. Deze zorgt namelijk niet alleen voor een gecontroleerd proces, maar geeft mensen ook de houvast die ze bij verandering nodig hebben.


3. De juiste mensen op de juiste plaats

Ook mensenwerk moet slim en efficiënt ‘gemanaged’ worden. Daarbij is het belangrijk om het juiste veranderteam samen te stellen.


Acht aanjagers bij elkaar is niet handig. Acht volgers evenmin. Er moet een mooie balans zijn tussen daadkrachtige handelaars en sociale verbinders. Tussen enthousiaste volgers en kritische tegengasgevers. En allemaal zijn ze even belangrijk, want allemaal vertegenwoordigen ze een deel van de organisatie.


Weet je precies welke kwaliteiten je voor jouw LEAN-traject nodig hebt, dan kun je daar je mensen bij selecteren. (En dus niet andersom!)


Wij pakken zoiets graag grondig aan en stellen teams samen op basis van de PPA-analyses die we van al onze medewerkers maken. De PPA is een gevalideerd meetinstrument dat helpt te ontdekken waar iemands krachten en talenten liggen. Én welke mensen elkaar aanvullen. En dat is misschien wel de allerbelangrijkste stap voor je LEAN-traject.


Want vergeet niet: LEAN is mensenwerk!
8.294 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu