Nederlands leren: ‘verschrikkelijk’ moeilijk, maar ontzettend leuk!

7 mei 2018
Nederlands leren: ‘verschrikkelijk’ moeilijk, maar ontzettend leuk!

Ruim twee jaar geleden kwam Natalia Lakomiec vanuit Polen naar Nederland. Ze had diverse banen bij Flexspecialisten en is inmiddels doorgegroeid tot assistent-planner op ons hoofdkantoor. Nederlands spreken vindt ze nog moeilijk, maar ze doet er alles aan om de taal onder de knie te krijgen. Tien vragen over haar ervaringen.

Om met de deur in huis te vallen: zullen we dit interview in het Nederlands doen?

“Oei, uhh… mag het in het Engels? Ik kan het Nederlands al behoorlijk goed verstaan, maar het spreken vind ik nog erg moeilijk. Wat me ook tegenhoudt, is dat ik er zeker van wil zijn dat ik alles precies goed zeg. En zover ben ik nog niet.”


OK, in het Engels, geen probleem! Hoe is dat de afgelopen twee jaar gegaan?

“In Nederland spreekt echt iedereen Engels. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn, maar aan de andere kant wordt het ons daardoor misschien wel te gemakkelijk gemaakt. Want écht noodzakelijk is het dus niet om Nederlands te leren.”


Toch volg je nu al je tweede cursus.

“Klopt! Ik voel me namelijk altijd schuldig als ik niet in het Nederlands kan communiceren. Ik woon hier, ik werk hier, dus moet ik de taal ook spreken, vind ik. Daarom zit ik nu op de cursus voor niveau A2. De cursus voor A1 – het echte beginnersniveau – heb ik eerder al gedaan.”


Wat heb je daar geleerd?

“Oh, echt alleen maar de basis. Tellen, de dagen, de tijd, dat soort dingen. Op zich handig hoor, maar nog onvoldoende om je mee te redden. Met de cursus die ik nu volg, zet ik veel meer stappen.”


En… hoe red je je nu?

“Het begrijpen gaat steeds beter. Op kantoor wordt uiteraard vooral Nederlands gesproken; dat kan ik eigenlijk probleemloos volgen. Maar spreken is heel iets anders…”


Wat vind je het lastigst?

Die uitspraak… die is soms zó moeilijk. Leg iemand die geen echte ‘g’ heeft maar eens uit wat het verschil is tussen ‘gat’, ‘gaat’ en ‘had’. Terwijl dat natuurlijk heel wat uitmaakt.”


Wat is het moeilijkste Nederlandse woord dat je kent?

“Haha, dat is: ‘verschrikkelijk’. Verschrikkelijk moeilijk om uit te spreken voor iemand uit Polen!”


En de woordenschat, is dat ook lastig?

“Nee, dat valt wel mee. Dat komt ook doordat we een heel goede trainer hebben. We zijn elke zaterdag tweeëneenhalf uur met hem aan de slag, hier op het hoofdkantoor. Het leuke is dat hij ons de taal vooral aan de hand van praktijksituaties leert. Vorige week was het bijvoorbeeld mooi weer. Toen hebben we het dus vooral over ‘het weer’ en ‘vogels die zingen’ gehad. Dat kun je in het dagelijks leven meteen toepassen. Maar we oefenen ook met gekke zinnen: ‘Haar haar is natuurlijk natuurlijk’!


Dat gaat de goede kant op dus. Wat is je doel?

“Ik wil de taal gewoon perfect leren spreken. Voor mezelf, maar ook omdat ik Nederland een fantastisch land vind; dan hoort de taal spreken er echt bij.”


Dus over twee jaar houden we een interview in het Nederlands?

“Ja, dat moet zeker lukken. Beloofd!”

8.095 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu