Taaltraining: van bloednerveus naar apetrots

24 april 2018
Taaltraining: van bloednerveus naar apetrots

Sinds Magdalena Waldoch als recruiter voor Flexspecialisten in Nederland werkt, realiseert ze zich hoe moeilijk onze taal is. “Het Nederlands lijkt in niets op mijn moedertaal.” Als Flexspecialisten vinden we het belangrijk dat onze werknemers zich thuisvoelen en barrières overwinnen. Daarom volgt Magdalena een taalcursus. Hoe haar dat vergaat, lees je hier.

De eerste les: bloednerveus

Magdalena – of Magda zoals velen haar noemen – kan het gevoel dat ze tijdens de eerste trainingsdag had, nog zó oproepen. “Ik was nieuwsgierig, maar vooral bloednerveus. Ik verstond niemand hier.”


Gelukkig is haar trainer Marc vriendelijk, enthousiast en vooral begripvol. “Marc praat rustig en komt met aansprekende voorbeelden”, vertelt ze. “Hij besteedt veel tijd aan het duidelijk uitspreken en herhalen van woorden. Dat helpt.”


Al na les één merkt Magdalena vooruitgang. Ze kan in het Nederlands zeggen waar ze woont en werkt, leert persoonlijke voornaamwoorden en wat werkwoorden. “In die les heb ik ook meteen mijn eerste zinnen in het Nederlands gezegd. Hardop! Ik was apetrots.”


Na een paar lessen: fijn gevoel

Elke les leert Magdalena weer wat bij. Eén van haar belangrijkste successen had ze in de trein. “Op een ijskoude dag leerden we het woordje ‘koud’. Op de terugweg in de trein begreep ik voor het eerst waar mensen over praatten. Ze hadden het over het koude weer. Dat was zo’n fijn gevoel...”


De uitspraak van sommige letters vindt Marga behoorlijk lastig: “De ‘ui’ en de ‘eu’ bijvoorbeeld. Die klanken zijn in jullie taal zo anders dan in het Pools. Ik moet goed luisteren om het verschil te horen.”


Ook de letter g wordt in het Pools anders uitgesproken dan in het Nederlands. “Mijn naam klinkt hier heel anders. Vooral de eerste keer was dat vreemd. Hadden ze het over mij? Ik ben er nog steeds niet aan gewend.”Halverwege de cursus: heel veel lol!

Magda is nu halverwege de cursus. En hoewel ze steeds meer van onze taal begrijpt, blijft het hard werken. “Vooral de zelfstandig naamwoorden vind ik moeilijk. Hoe moet ik die toch ooit allemaal onthouden en goed gaan gebruiken, mét het juiste lidwoord? Ik blijf doorzetten, veel herhalen en oefenen.”


Want dat heeft zin, heeft ze gemerkt: ”Laatst was ik in de stad en probeerde ik de informatie in winkels en op gebouwen te lezen. Ik besefte dat ik sommige woorden en zinnen al goed begreep. Een paar maanden geleden had ik niet verwacht dat ik zo snel zover zou komen. Ik heb er heel veel lol in en kijk uit naar de rest van de cursus!”
5.635 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu