Werving en selectie 3.0

20 oktober 2017
Werving en selectie 3.0

Afgelopen week hielden ABN AMRO en de ABU een superinteressant seminar over de werving-en-selectiemarkt. Jacklyn was er ook bij en zette de belangrijkste insights voor je op een rij.

1. Steeds meer personeelstekorten

De werkloosheid daalt, terwijl het aantal vacatures toeneemt. Er is daardoor steeds meer sprake van een overspannen arbeidsmarkt. Als de economische groei toeneemt, zal het dus steeds meer gaan wringen op de arbeidsmarkt. Veel sectoren ervaren nu al belemmeringen vanwege personeelstekorten.


2. Veranderingen bij kandidaten

De net afgestudeerden en de young professionals (generatie Z) hebben meer behoefte aan balans tussen werk en privé. Ook vinden ze een warme werkomgeving heel belangrijk. Ze zijn daarnaast meer dan vorige generaties op zoek naar zingeving in hun werk: ze willen zich betrokken voelen en werk doen dat bijdraagt aan een betere wereld. De nieuwe generaties kiezen een nieuwe werkgever dan ook meer uit op waarde. Employer branding wordt daardoor belangrijker dan corporate branding!

 

3. Gat tussen organisaties en talenten

Het wordt steeds lastiger om nieuw talent binnen te halen. Het gat tussen wat de meeste organisaties bieden en wat net afgestudeerden graag willen is namelijk groot. De jongste generatie wil meer zelforganisatie. Organisaties zullen daarom goed naar zichzelf moeten kijken. Veel van hen hebben namelijk nog een echte ‘harkstructuur’ (hiërarchische structuur). In dat opzicht kunnen we nog iets leren van de filmindustrie. Daar worden talenten bij elkaar gebracht voor een project. Na afronding van het project valt de groep uiteen en worden weer nieuwe projectgroepen gevormd.

 

4. Vrijheid, blijheid

Heb je deze jonge mensen eenmaal binnen, dan ben je er trouwens nog niet. Opvallend is namelijk hun vrijblijvendheid. Bevalt een sollicitatiegesprek niet, dan geven ze dit direct aan en stoppen het gesprek. Ze switchen ook makkelijker van werkgever en hebben vaker meerdere inkomstbronnen naast elkaar (iemand werkt bijvoorbeeld parttime als stewardess, heeft een B&B én organiseert retraites).

 

5. Smurfenprobleem

Naast een structuurprobleem hebben veel organisatie ook een ‘smurfenprobleem’: ze zijn heel blauw. Oftewel: ze zijn resultaat- en procesgedreven. Een spreker maakte de vergelijking tussen ‘exploitation’ (steeds efficiënter werken) en ‘exploration’ (tijd maken voor verkennen en verwonderen). Organisaties van de toekomst moeten deze twee werelden met elkaar weten te verbinden. Voor veel bedrijven is er dus werk aan de winkel, want slechts 2% van alle organisaties is daar nu toe in staat.

 

6. Purpose en satisfaction

Om in de toekomst ook nog talent aan te trekken én te binden, is het belangrijk om rekening te houden met deze ontwikkelingen. Een van de sprekers vatte het mooi samen: organisaties moeten niet alleen sturen op ‘results’, maar ook op ‘purpose’ en ‘employment satisfaction’.

 

7. 1/3 op de verkeerde plek

Organisaties hebben nog een andere uitdaging. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 1/3 van alle medewerkers in Nederland niet op de juiste plek zit. Zij zouden een andere keuze maken wanneer ze de kans zouden krijgen om opnieuw te beginnen. Er liggen dus wel degelijk kansen voor recruiters: zij kunnen een centrale rol spelen bij de benodigde transitie. Ze zullen wel meer en meer in staat moeten zijn om kandidaten ‘los’ te praten.


8. Digitalisering

Voor de ‘gestandaardiseerde’ banen zal het werving-en-selectieproces sterk worden gedigitaliseerd. Naar verwachting gaat het om bijna alle taken die te maken hebben met het selecteren en beoordelen van de kandidaten. Video, gaming, testing en Artificial Intelligence zijn sterk in opkomst. Bij het plaatsen van de kandidaat speelt de recruiter echter nog steeds een belangrijke rol.Tijdens dit seminar werd het insightsrapport toegelicht dat ABN AMRO heeft uitgebracht. Lees hier het volledige rapport.


 

 


 
6.838 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu