Wethouder over huisvesting flexmigranten: ‘Werk samen’

4 december 2017
Wethouder over huisvesting flexmigranten: ‘Werk samen’

Flexmigranten zijn keihard nodig om onze economie draaiend te houden. Daarom kunnen flexorganisaties en de gemeentelijke overheid hun huisvesting maar beter zo goed mogelijk regelen. Bij voorkeur in samenwerking met elkaar, aldus de Osse wethouder Gé Wagemakers tijdens onze ontbijtsessie van 1 december.

Als wethouder in Oss heeft Gé Wagemakers onder meer wonen in zijn portefeuille. Daaronder valt ook de huisvesting van flexmigranten. Hij is dus als geen ander bekend met de problematiek die hier soms nu eenmaal mee samengaat.


Het verhaal van de wethouder tijdens deze ontbijtsessie is er een van realisme.

 

Enerzijds - anderzijds

Enerzijds begrijpt hij dat flexmigranten een slechte naam hebben, doordat een minderheid zich niet altijd gedraagt. “Net zoals dat bij ons het geval is; ook ik hou me wel eens niet aan de regels.”


Anderzijds benadrukt hij de positie waarin flexmigranten vaak verkeren. Ze wonen immers vaak op plekken die daar helemaal niet voor ingericht zijn. “Vaak met zes à zeven mensen in een woning die ooit bedoeld was om een gezin van vier te huisvesten. Dat leidt bijna onherroepelijk tot overlast: van herrie tot parkeerproblemen.”

 

Geen kat-en-muisspel

Daarom heeft de gemeente Oss hier beleid op gemaakt: in zo’n gezinswoning mogen in principe niet meer dan vier mensen wonen die geen familierelatie met elkaar hebben. En zo is het in de meeste gemeenten in Nederland.


De gemeente Oss handhaaft op basis van klachten. Als Wagemakers namelijk íets wil voorkomen, is het een voortdurend kat-en-muisspel. “Dat werkt niet; dan blijven we altijd achter de feiten aanlopen en komen we met z’n allen geen steek verder.”


Bovendien benadrukt de wethouder dat we het hebben over mensen die huis en haard verlaten hebben om hier te komen werken. “Wij hebben hen zeer hard nodig, en zij hebben er ook gewoon recht op om hier te wonen en te werken. Daar hebben we in 1992 in Maastricht afspraken over gemaakt.”


Transparantie

Daarom heeft de gemeente Oss een convenant gesloten met flexorganisaties die de huisvesting voor hun flexmigranten regelen. “Voor beleid is inzicht nodig”, aldus de wethouder. “Daarom vragen we de ondertekenaars van het convenant, onder wie ook Flexspecialisten, om gegevens met ons uit te wisselen en met ons te communiceren. Dan kunnen we heel gericht handhaven, alleen op de plekken waar dat daadwerkelijk nodig is.”


Want het gaat veel vaker goed dan niet, benadrukt Wagemakers. Hij noemt het pand van Flexspecialisten – een voormalig kantoor van het waterschap – als voorbeeld. “Flexspecialisten heeft ontheffing gekregen om hier flexmigranten te huisvesten. De buurt reageerde zeer sceptisch, maar inmiddels kunnen we constateren dat het uitstekend gaat. Geen luidruchtige barbecues, geen overmatig drankgebruik. Ja, ze staan wel geregeld in een groepje buiten te roken. Net als ik.”


Ander lijstje

En wat betekent dat voor de flexorganisaties die het convenant niet tekenen? Wagemakers: “Als gemeente vinden we dat wij én de flexorganisaties de plicht hebben om goed voor flexmigranten te zorgen. Maar we kunnen niemand verplichten om het convenant te tekenen,” aldus de wethouder. “Al staan de partijen die dat niet doen bij ons wel op een ander lijstje.”
10.516 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu