Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen

11 september 2017
Wetsvoorstel waardeoverdracht kleine pensioenen

Er is een nieuw wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer waarmee het mogelijk wordt om kleine pensioenafspraken van werknemers over te dragen. Dit is goed nieuws voor de uitzendsector én voor alle flexkrachten.

De meeste flexkrachten zijn een korte periode actief in de uitzendsector en stromen daarna door naar een andere sector. Dat betekent dat flexkrachten vaak ook maar kortstondig pensioen opbouwen bij StiPP, het pensioenfonds van de uitzendbranche.


Klein pensioen

Tot op heden hebben pensioenuitvoerders het recht om kleine pensioenen af te kopen. We spreken van een klein pensioen als een pensioenaanspraak lager is dan €466,- per jaar (bij StiPP). Werknemers krijgen dan een afkoopaanbod, de pensioenuitvoerder keert dan ineens een bedrag uit. Je krijgt in de toekomst dan geen pensioen meer van de pensioenuitvoerder.


Nadelen

Het klinkt aantrekkelijk om ineens een geldbedrag te ontvangen. Zeker als je het geld goed kan gebruiken. Maar er zitten ook veel nadelen aan verbonden. Je pensioenuitkering zal later lager zijn. De pensioenuitvoerder bepaalt de hoogte van het afkoopbedrag en over het afkoopbedrag betaal je ook nog eens belasting. De Belastingdienst beschouwt het afkoopbedrag als inkomen, een afkoopbedrag kan dus gevolgen hebben voor eventuele toeslagen (denk aan huurtoeslag, zorgtoeslag of kinderopvangtoeslag).


Een pensioenuitvoerder met veel kleine pensioenen heeft hoge uitvoeringskosten. Dat is nadelig voor de pensioenuitvoerder, maar ook voor de deelnemers. De pensioenuitvoerder moet dan namelijk een relatief groot deel van de premie besteden aan de uitvoeringskosten, dat gaat altijd ten koste van de pensioenopbouw. Pensioenuitvoerders zullen dan geneigd zijn veel kleine pensioenen af te kopen. Maar ook afkoop is duur. En zoals eerder benoemd niet zonder risico's voor deelnemers.


Pensioenaanspraken gecombineerd

Wanneer het wetsvoorstel wordt aangenomen dan krijgt StiPP de mogelijkheid om kleine pensioenen over te dragen aan pensioenuitvoerders van andere sectoren. Voor flexkrachten die niet meer werkzaam zijn in de uitzendsector geldt; de pensioenfonds van de sector waar de flexkracht dan werkzaam is neemt de pensioenaanspraak over. Pensioenafspraken worden dan gecombineerd tot één grotere aanspraak. Deze automatische waardeoverdracht is zeer waardevol.


De beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2018. Hier vind je het artikel van de Rijksoverheid.


7.813 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu