Zo voorkom je dat ‘sollicitant nummer 5’ afhaakt

23 april 2018
Zo voorkom je dat ‘sollicitant nummer 5’ afhaakt

Je bent op zoek naar een nieuwe collega. En je wilt natuurlijk alleen de allerbeste. Maar hoe zorg je ervoor dat de kandidaat die jij zo goed vindt, ook voor jóu kiest?

In de meeste regio’s in Nederland is er ondertussen een grote schaarste aan goede kandidaten. Een sollicitant heeft tegenwoordig dus meerdere opties. Een luxepositie! Voor hem of haar dan… Als recruiter zul je dus extra je best moeten doen. En terecht, wat mij betreft, want de liefde moet van twee kanten komen.


Match

In mijn blog over Cupido schreef ik dan ook over een goede match: essentieel voor een fijn en langdurig dienstverband. In die ‘matchfase’ heeft de kandidaat al voor jou gekozen. Maar daar gaat wel wat aan vooraf: het ontvangen van een sollicitatie, het maken van een competentie- of niveautest, één, twee of drie gesprekken, de aanbieding...


Kortom: de employee journey!


Mijn advies aan elke recruiter en werkgever: loop die journey na en vraag je bij elke stap af: wat kan ik voor de kandidaat betekenen?

 

1. Verplaats je

In een sollicitatieprocedure investeer je in elkaar. Een must, maar er moet zeker balans zijn. Neem competentie- of niveautesten. Zijn die belangrijk en essentieel voor een goede selectie? Ik denk van wel; uit zo’n test kun je immers opmaken waar iemand sterk in is, hoe hij zich gedraagt onder druk en wat hij nodig heeft aan coaching.


Maar moet een test één tot twee uur duren, terwijl je elkaar nog nooit hebt ontmoet? En wat nou als de kandidaat nóg drie gesprekken heeft? Dan is hij alleen al zes uur bezig met het beantwoorden van vragen…


2. Denk praktisch
Maar denk ook aan hele praktische dingen. Als de kandidaat bij jou op gesprek komt, is het fijn als hij weet waar hij kan parkeren, met wie het gesprek is, wat er in een gesprek wordt besproken en hoe de volledige procedure eruitziet.


Heb je een toegewijde kandidaat die aan alles voelt dat er rekening met hem gehouden wordt, dan is hij eerder bereid om de hele procedure af te wachten. En dus niet vanwege een ander aanbod halverwege de procedure al te stoppen.


3. Maak tempo

Als laatste is snelheid geboden. In de wetenschap dat de War on talent echt is losgebarsten en er met jou nog meer bedrijven azen op de handtekening van de sollicitant, is het belangrijk om vaart te maken voor de kandidaat. Een procedure hóeft geen vier weken te duren. En meer dan drie gesprekken is ook niet efficiënt. Maak een plan voor wie het relevant is om de kandidaat te zien en wat je in welk gesprek wilt bespreken. Herhaling van dezelfde vragen is onprofessioneel.


4. Maak het persoonlijk

Dit zijn allemaal factoren voor een goede kennismaking tussen jouw bedrijf en de nieuwe, potentiële collega. En allemaal momenten waarop je jezelf kunt bewijzen als goede werkgever.


Maar in deze fases heb ik één belangrijk aspect nog niet genoemd: maak het persoonlijk! Niemand heet sollicitant nummer 5.
7.674 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu