Sollicitatietips: cv schrijven

20 maart 2019
Sollicitatietips: cv schrijven

Solliciteren is een typisch voorbeeld van ‘Een goede voorbereiding is het halve werk’. Voor welke soort functie je ook solliciteert, het is belangrijk om jezelf daar goed op voor te bereiden. Hier vind je de belangrijkste tips voor het schrijven van een goed cv.

Met een goed cv prikkel jij jouw potentiële werkgever om je uit te nodigen voor een sollicitatiegesprek. Maar hoe maak je nu een goed cv?

  • Het is  belangrijk dat jouw cv met sollicitatiebrief maximaal 2 A4’tjes is. Houd het dus kort en krachtig. Zo blijft het voor de lezer prettig om te lezen.
  • Maak een mooie lay-out waarin jij jouw cv presenteert.  Er zijn diverse programma’s waarin jij een cv kan maken en een lay-out kan kiezen.
  • Het lijkt vanzelfsprekend, maar zorg dat er geen schrijf- en spelfouten in een cv staan. Dit komt niet professioneel over.
  • Ook is het van belang dat je een cv aanpast aan het bedrijf waar je solliciteert. Sla het cv bijvoorbeeld op met bestandsnaam van de functieomschrijving, bijvoorbeeld Cv Jan Janssen - Recruiter. Benoem alleen de relevante werkervaring voor de betreffende sollicitatie.

Brief

Door het schrijven van een goede sollicitatiebrief, ook wel motivatiebrief genoemd, wil jij indruk maken op jouw potentiële werkgever. Ook kan je in de brief andere dingen kwijt dan op je cv.

Je wil bereiken dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek. Lees de vacaturetekst een aantal keer aandachtig door en onderstreep de belangrijkste eisen waar jij in je brief de nadruk op kunt leggen. Begin je brief met een enthousiaste openingszin. Geef bijvoorbeeld antwoord op de vraag Waarom jij de juiste persoon bent voor de functie. Wat voeg jij toe? Hetzelfde geldt voor de afsluitende zin.


Maak de brief niet te lang. Samen met je CV is 2 A-4tjes lang genoeg. Schrijf in leesbare tekst en pas je taalgebruik aan aan de uitstraling van het bedrijf. Zakelijk of informeel en uiteraard zonder spelfouten.


Vertel in de brief waarom jij geschikt bent voor de functie. Noem minstens 2 punten en probeer het zo concreet mogelijk te beschrijven. Probeer originele punten te noemen, kwaliteiten die jij hebt op een originele manier toelichten en uitschrijven. Ook al mis je bepaalde werkervaring, benoem dan dat je ervaring hebt opgedaan op een andere manier en geef voorbeelden over wat je rol was.


Buiten het feit dat jij de functie wil, is het ook belangrijk om uit te leggen waarom de organisatie je aantrekt. Licht wat zaken uit de organisatie toe welke je aanspreken en waarom jij dat interessant vindt.


Last but not least, lees de brief een uur later nog eens goed door. Check alles wat je hebt opgeschreven, ben je het er mee eens, zijn alle spelfouten er uit en past de brief goed bij jou als persoon? Mooi, dan kan je de brief sturen naar jouw potentiële werkgever.


Wij wensen je veel succes bij je nieuwe uitdaging!


VACATURES>


Tags: Werkzoekenden Carriere

25.419 x bekeken
Deel dit artikel:
Contact

Flexspecialisten is gevestigd in het Flexhuis.


Bezoekadres: Raadhuislaan 30, 5341 GM Oss

Postadres: Postbus 294, 5340 AG Oss

Telefoon: +31 (0)88 594 01 00

E-mail: info@flexspecialisten.nl

Solliciteer nu