Wat brengt een nieuw jaar aan verandering? Het is natuurlijk  interessant om ook in de toekomst te kijken. Erwin Vesters heeft daar een uitgesproken mening over: mens en robot gaan samenwerken. Oók bij Flexspecialisten.

Een robot als flexwerker: hoe serieus moeten we dat nemen?

“Héél serieus. Kijk maar eens naar de logistiek: nagenoeg alle supermarktketens zijn volop bezig met geautomatiseerde distributiecentra. Order picking machines, dynamic picking systems, self driving vehicles: het bestaat allemaal al. Zoals de mens al flexibel inzetbaar is om organisaties wendbaar en kostenefficiënt te houden, zo gaat dat straks met robots ook.”

Wanneer denk je dat robots op serieuze schaal als flexwerkers ingezet gaan worden?

“Zulke ontwikkelingen kunnen opeens heel hard gaan als ze een bepaald punt over zijn. Als ik een schatting moet doen: over vijf tot tien jaar. Ik ben al eens bij het eerste ‘uitzendbureau voor robots’ geweest. Superinteressant!”

In welke situaties voegt een robot iets toe?

“Nu vooral nog bij repeterend werk en werk waar wij mensen lichamelijk voor tekortschieten. Maar een zelflerende robot zal straks waarschijnlijk nog veel meer kunnen. Spannend om de eerste ontwikkelingen op dat gebied mee te maken…”

In hoeverre zijn robots een bedreiging voor de flexwerker?

“Ik zie het als een kans! Laat dat repeterende werk nou maar over aan robots, dan kunnen wij werk met andere toegevoegde waarde doen. Dat robots ‘mensenbanen’ gaan overnemen, is zeker. Maar daar komt ander – aangenamer – werk voor terug.”

Gaat Flexspecialisten straks robots uitzenden?

“Als het aan mij ligt wel. Ons doel is immers om onze klanten te helpen bij het flexibiliseren en optimaliseren van de factor arbeid. Daar past robotisering uitstekend bij. Maar let wel: altijd met oog voor mens en maatschappij.”

Bron: jubileumboek 25 jaar Flexspecialisten.