Binnenkort komt mijn baan als recruiter bij Flexspecialisten beschikbaar! Als recruiter mag ik elke dag de leukste kandidaten spreken en met de gezelligste collega’s samenwerken. In deze blog ga ik in gesprek met collega Nino van de marketing afdeling om een beeld van mijn werkdag te geven.

Hoe start jij je dag?

Mijn maandag begint met een kop thee en het bespreken van het weekend met mijn collega’s. Als we weer op de hoogte zijn van elkaars leven, is het tijd om aan de slag te gaan. In de mailbox bekijk ik welke nieuwe sollicitanten we binnen hebben gehad. Ik bekijk de cv’s en markeer de kandidaten die een goede match kunnen zijn.

En werk je veel samen met andere afdelingen?

Zeker! Vooral met de afdelingen vers, sales, marketing en inhouse heb ik als recuiter veel contact.

Hoe ziet de samenwerking eruit?

Met de afdelingen sales en vers heb ik vooral contact over nieuwe vacatures en voorgestelde kandidaten. Als we een nieuwe klant binnen halen krijg ik van een aanvraag voor een nieuwe vacature. Die ga ik dan schrijven en publiceren op onze verschillende jobboards zodat potentiele kandidaten het kunnen vinden. De afdeling marketing speelt een grote rol in het promoten van deze vacatures op bijvoorbeeld sociale media. Dit zorgt ervoor dat we meer zichtbaarheid en dus sollicitanten krijgen.

Op maandagochtend hebben we als recruitmentafdeling altijd een overleg met de afdeling vers. Tijdens dit overleg bespreken we de status van vacatures en bepalen we de prioriteiten voor die week. Zo weet ik welke vacatures belangrijk zijn en welke kandidaten er dus als eerste gebeld moeten worden. Na het recruitmentoverleg ga ik meteen door naar het overleg met de afdeling marketing. Met hen bespreek ik welke vacatures nog open staan, welke er nieuw bijkomen en welke vacatures ingevuld zijn.

Je vertelt dat je elke dag de leukste kandidaten spreekt, hoe ziet dat eruit?

Haha leuke vraag. Nadat ik de vacatures uit heb gezet kan ik twee dingen doen: wachten tot er sollicitanten binnen komen of zelf op zoek gaan naar sollicitanten. Vaak is het een combinatie van allebei. Als kandidaten hebben gesolliciteerd of als ik een goede kandidaat heb gevonden heb ik eerst een telefonische intake met hen. Hierin vertel ik wat over het bedrijf, de functie en wil ik natuurlijk alles over de kandidaat weten. Als dit gesprek positief is bepaal ik de volgende stap. Als mensen in de buurt wonen nodig ik ze uit bij ons op kantoor voor een kop koffie en een gesprek. Sommige kandidaten wonen in het Noorden van het land en spreek ik via video.

En daarna?

Wanneer ik genoeg informatie heb stel ik kandidaten voor aan mijn collega’s van sales en accountmanagement. Vaak lukt het me om hen ook enthousiast te maken en wordt de kandidaat voorgesteld bij de klant. Als dat het geval is schrijf ik kandidaten in ons systeem, zo kunnen we de voortgang van de sollicitatie goed bijhouden.

Klinkt leuk! Wat doe je als de klant enthousiast is?

Ik heb contact met de kandidaten tot ze mogen gaan starten bij de klant. Wanneer ik dus van mijn collega hoor dat een kandidaat op gesprek mag komen bel ik de kandidaat altijd zelf op. Ik prik dan een datum en tijd, zorg dat ze het adres weten en met wie ze een gesprek hebben. Zo zijn ze op de hoogte van alle praktische informatie. Daarnaast bereid ik kandidaten ook voor op een gesprek. Zo deel ik sollicitatietips, vragen om op voor te bereiden en vertel ik wat over de achtergrond van het bedrijf. Alles is erop gericht om de kandidaat goed voorbereid op gesprek te laten gaan.

Je vertelde dat je samenwerkt met de afdeling inhouse, kan je me daar wat meer over vertellen?

Bij Flexspecialisten hebben we twee inhouse locaties waar ik als recruiter nauw contact mee heb. Een inhouse locatie is een locatie waar we intern bij een klant zitten. Vaak zijn dit klanten waar zoveel flexkrachten werkzaam zijn dat het handig is iemand op locatie te hebben. De inhouse intercedent heeft dus direct contact met de klant en flexkrachten. Als recruiter heb ik contact over de forecast (hoe gaat de komende maand eruit zie?) en de mensen die nieuw gaan starten. De mensen die ik heb geworven en gaan starten draag ik dan over aan mijn collega op de inhouse locatie.

Veel samenwerkingen dus!

Ja zeker! Bij Flexspecialisten werk je veel samen met anderen, je hebt contact met collega’s en spreekt met een hoop verschillende kandidaten. Als je graag met mensen werkt en gesprekken voert is een baan als recruiter echt heel leuk!