In dertig jaar kan veel gebeuren. Zéker als je leidinggeeft aan een bedrijf als Flexspecialisten, dat meelift op de golven van hoogconjuncturen en economische crises. Desondanks houdt Algemeen Directeur Tom Sijpestijn vast aan zijn rode draad: “Áltijd toegevoegde waarde bieden en borgen.”

Dit is een artikel uit het Nieuwe Kansen jubileummagazine dat we ter ere van ons dertig jarige bestaan uitgebracht hebben. Wil je graag het volledige magazine lezen? Dan kan dat hier: Nieuwe Kansen Jubileummagazine.

Op 11 november 1993 waagt de dan 31-jarige Tom Sijpestijn de sprong in het diepe. Hij begint zijn eigen bedrijf: Conflex Project Partner. Drie decennia later is er veel veranderd: een andere naam, een ander kantoor, een andere wereld. Maar Tom is nog steeds Tom. Een rasechte ondernemer die nooit achterover leunt en altijd kansen ziet.

“Dat moet ook wel”, vertelt Tom. “In onze branche hebben we voortdurend te maken met externe factoren die onze richting bepalen. Soms zijn die factoren positief, zoals het openen van de grens voor Poolse flexmedewerkers. En soms zijn ze negatief, zoals de grillen van de overheid én de economie.”

Wind mee en wind tegen
Dertig jaar ondernemerschap samenvatten valt niet mee. “Na een opstartfase van vier jaar gingen we groeien”, schetst Tom daarom de grote lijnen. “In de jaren rond de millenniumwisseling bereidden we ons voor om ook mensen uit het buitenland te rekruteren. In 2004 was het zover: we openden onze eerste Workforce-vestiging in Polen. Een mijlpaal.”

Het gaat Flexspecialisten daarna voor de wind. Tot in 2009 de bankencrisis vanuit de Verenigde Staten ook Nederland bereikt. De recessie houdt ons land bijna zes jaar lang in haar greep. “In die periode zijn we onze processen gaan optimaliseren. Met succes, want in de laatste vier jaar van de crisis steeg onze omzet.”

Vanaf 2015 krijgt Flexspecialisten de wind helemaal stevig in de rug. En in 2019 ligt de wereld aan Toms voeten. “Door de hoogconjunctuur was er een nijpend tekort aan personeel. Daarom maakten we plannen om onze klantenportefeuille in Nederland fors uit te breiden. Vanzelfsprekend in de drie sectoren waarin we gespecialiseerd zijn: Food, Logistiek en E-commerce.”  

Slapeloze nachten
De inkt van het ambitieuze plan is nog niet opgedroogd, als corona het land verlamt. Tom denkt er nog steeds met afgrijzen aan terug. “Natuurlijk loop je als ondernemer risico’s. En je moet kunnen incasseren. Maar dat de overheid doodleuk vertelt dat je moet stoppen met ondernemen… dat heeft me slapeloze nachten bezorgd. Want ik voel een enorme verantwoordelijkheid naar mijn mensen.”

Dwars ervoor liggen
Er volgt een hectische en heftige periode voor Flexspecialisten. Maar ook een leerzame. Tom: “Ik heb geleerd dat ik er dwars voor ga liggen als anderen aan de boterham van mijn medewerkers komen. Ik was ongelofelijk kwaad over de impact van de coronamaatregelen. En dat ben ik eigenlijk nog steeds. In 2020 en 2021 was het echt overleven voor ons.”

Gelukkig schijnt achter elke wolk de zon. Tom weet nog precies wanneer die weer begon te schijnen. “Op 18 februari 2022: de vrijdag voor carnaval. Alle maatregelen werden opgeheven en het normale leven kwam weer op gang. Eindelijk konden we weer vooruitkijken. Dat moment staat me nog bij.”

Nooit stil
Toms vertrouwen in de BV Nederland is inmiddels weer enigszins hersteld. In 2022 en 2023 opent Flexspecialisten zelfs enkele Inhouse-locaties. En ook over de grens maakt het bedrijf mooie stappen.

“Op dit moment bereiden we een nieuwe recruitmentlocatie in Roemenië voor”, vertelt Tom. “We staan nooit stil. Dat kan ook niet, want de wereld verandert continu. Momenteel staat er vanwege overheidsplannen een flinke stijging van de personeelskosten op stapel. Het inzetten van flexmedewerkers wordt steeds duurder, waardoor bedrijven ongetwijfeld andere keuzes gaan maken.

Toegevoegde waarde
Tom wacht de uitkomst van die plannen niet af. “We richten ons voortaan ook op hoger opgeleiden. Daarbij is het belangrijk om goed te onderzoeken waar onze klanten in de nabije toekomst behoefte aan hebben. Distributiecentra zijn hun processen bijvoorbeeld volop aan het automatiseren, omdat de loonkosten van flexmedewerkers blijven stijgen. Daardoor hebben ze in die centra steeds meer goede Operators nodig. Door die te kunnen bieden, denken we met onze klanten mee. Het is de kunst om altijd van toegevoegde waarde te zijn. Én te blijven.”

Boeiend en uitdagend
Daarom blijft Flexspecialisten flexibel. Nu én in de toekomst. Tom: “Het frappante is dat we in 1993 zijn begonnen met het detacheren van Operators in de foodsector. Als je maar lang genoeg meeloopt in deze business, herhaalt de geschiedenis zich vanzelf. Je krijgt van alles voor je kiezen. Maar dat maakt ondernemen in deze branche juist zo boeiend. Heel vaak is het uitdagend, maar ik zou niets anders willen.”