Hoe raar zijn wíj eigenlijk?
 Een Poolse en een Roemeen over Nederland  Nederlanders hebben vaak wel een mening over arbeidsmigranten en hun gewoonten. Maar hoe denken zij eigenlijk over ons? Wat zijn de grootste verschillen met hun thuisland? En hoe beleven ze onze cultuur en gebruiken? We vroegen het aan onze flexwerkers Sandra (uit Polen) en Dan (uit Roemenië)

Sandra Szcendzina

De Poolse Sandra kwam in juni 2015 naar Nederland. Ze begon namens Flexspecialisten bij De Bijenkorf, maar werkt intussen met veel plezier als algemeen medewerker bij onze opdrachtgever Hotel Maarsbergen.

Wat viel je op tijdens je eerste dag in Nederland?

“Het vreemde voedsel. In Polen hadden ze me er al voor gewaarschuwd… En het klopt: je hebt hier veel rare gerechten, zoals boerenkool. Verder viel het me meteen op dat Nederlanders ontzettend vriendelijk zijn.”

Wat is het grootste verschil tussen Nederland en Polen?

“In Nederland is alles plat! Heel anders dan in Polen: daar hebben we bergen en heuvels.”

Wat is voor jou de vreemdste Nederlandse gewoonte?

“Het Sinterklaasfeest. Een man met een baard en zwarte pieten… Ik wist niet wat ik ervan moest denken. Later hebben mijn Nederlandse vrienden het wel uitgelegd. Maar het blijft een gek feest.”

En wat is voor jou de leukste Nederlandse gewoonte?

“De mentaliteit van Nederlanders is fantastisch. Ze lachen veel en nemen de tijd om vriendschappen op te bouwen.”

Wat is het moeilijkste Nederlandse woord?

“De Nederlandse taal kent heel veel moeilijke woorden. Vooral de ‘harde G’ is lastig uit te spreken. Het eerste Nederlandse woordje dat ik leerde, was ‘goedemorgen’. Dat was dus al lastig genoeg…”

Wat is je gouden tip voor Nederlanders die voor het eerst naar Polen gaan?

“Wees vooral niet bang! Poolse mensen bijten niet en er zijn in Polen veel mooie dingen te zien. En als je gaat, ga dan tijdens Kerst. Zeker in de sneeuw lijkt Polen wel een sprookje!”

Dan Burz

De Roemeen Dan kwam in juni 2018 naar Nederland. Sinds zijn komst zet hij zich namens Flexspecialisten in voor onze opdrachtgever Iris Ohyama Europe in Tilburg.

Wat viel je op tijdens je eerste dag in Nederland?

“De enorme molens! Ze fascineerden me meteen. In Roemenië hebben we ze ook, maar die zien er toch anders uit.”

Wat is voor jou het grootste verschil tussen Nederland en Roemenië?

“De Nederlandse infrastructuur is heel anders dan de Roemeense. En dat bedoel ik in positieve zin! De wegen zijn goed en het is fijn om erover te rijden.”

Wat is voor jou de vreemdste Nederlandse gewoonte?

“Het gebruik van marihuana is hier legaal, maar in Roemenië moet je ervoor naar de gevangenis. Het heeft even geduurd voor ik dat begreep.”

En wat is voor jou de leukste Nederlandse gewoonte?

“Dat is een makkelijke: carnaval! Iedereen is verkleed, blij en vrolijk. Ik heb er al veel over gehoord en kijk ernaar uit om dit geweldige feest te vieren!”

Wat is het moeilijkste Nederlandse woord?

“Dat is ‘kijken’: een lastig woord dat je op verschillende manieren kunt uitspreken. En je kunt het ook nog eens op meerdere manieren gebruiken.”

Wat is je gouden tip voor Nederlanders die voor het eerst naar Roemenië gaan?

“Ik kan iedereen aanraden om een bezoek te brengen aan Bucovina en Transilvania. De architectuur is daar fantastisch en er zijn veel pittoreske hotels. Bovendien kom je ogen tekort in de oude kastelen en kerken.”

Bron: jubileumboek 25 jaar Flexspecialisten