VAKMANSCHAP, inderdaad met hoofdletters. Het is bedoeld om de
inhoud van deze column meer lading te geven. Om mij heen hoor ik heel vaak mensen zeggen dat ons vak uitstervende is. En ja, helaas is dat waar. Maar als we er met elkaar over blijven praten dat het slagersvak uitsterft, dan zal dat op zeker moment ook zeker het geval zijn. 

Geen woorden dus, maar daden! Tenminste, zo dachten wij er
bij Hanos/Van der Zee over. Na een gedegen voorbereiding starten
wij in september van dit jaar met een basisopleiding, wat de opmaat moet worden naar vakbekwaam slager (m/v). We kozen er heel bewust voor om dit in eigen beheer te gaan doen, mede gezien onze doelgroep die hun grondstoffen van ons betrekt. Bij ons zijn slagers nodig die zo genaamd ook dicht bij het fornuis staan (en dan niet alleen voor de warmte). Onze mensen moeten goed in staat zijn om het vlees en de vleeswaren in al hun facetten, goed te vertalen richting u als eindgebruiker. Zeker gezien het uitgebreide assortiment wat door Hanos/Van der Zee wordt gevoerd.

Nadat het idee geboren was en langzamerhand vorm begon te krijgen, zijn we in gesprek gegaan met onze partner in werving en selectie van vakspecialisten,  Flexspecialisten uit Oss. Deze is al sinds jaar en dag leverancier van vakkrachten voor onze organisatie. We hebben hen bereid gevonden om dit samen met ons vorm te gaan geven en om er samen een succes van te gaan maken. Flexspecialisten heeft onlangs een hele campagne rond dit project georganiseerd, wat uiteindelijk resulteerde in een interessante groep mensen die de stap willen gaan maken. Met deze groep gaan we dus in september starten onder de bezielende leiding van een aantal oude rotten in het vak, die tassen bagage meedragen en deze willen delen. Zowel in theorie als in praktijk gaan ze hun kennis en kunde aan de nieuwe talenten overbrengen. 

Mijn voorganger op deze plek, de heer L. Carabain, zal de praktische begeleiding voor zijn rekening nemen en heeft al zijn ervaring weten samen te vatten in een aantal bondige modules voor het theoretische gedeelte. Wat mij positief heeft verrast, is de response op deze actie. In eerste instantie natuurlijk door het aantal geïnteresseerde deelnemers, die ik gerust durf te benoemen als jong en ambitieus. Maar het mooiste van alles is dat er erg veel jonge koks tussen de kandidaten zitten die zo een overstap willen maken naar het slagersvak. Ik hoor u al zeggen: Mooie promotie van Hanos/Van der Zee. En ja, dat is ook zo. Maar ooit ben ik ook zelf op jonge leeftijd per toeval in het vak gerold en daarbij door een bevlogen vakman bij de hand gepakt. Aan dat laatste beleef ik tot op de dag vandaag nog elke dag heel veel plezier. Het is precies wat we willen: onze kennis en kunde aan de jonge talenten overbrengen.

Wilt u meer weten over de opleiding snijvaardig slager? Bekijk hier de infromatie of neem direct contact op met Henri Mels via 088 – 594 0147

Bron: artikel Vlees door Albert Ensing | Culinaire Saisonnier | Herfst 2019