Voor veel (internationale) organisaties is Skype een ingeburgerd systeem om sollicitatiegesprekken te kunnen voeren. Nu de meesten van ons door het coronavirus onze werkplek naar thuiswerken hebben moeten verplaatsen of in separate kantoren zitten is gesprekken, vergaderen en dus ook solliciteren via Skype aan de orde van de dag. Nu brengt een sollicitatiegesprek altijd gezonde spanning met zich mee. Voor veel mensen is het dan ook een extra uitdaging zichzelf juist te profileren via een Skypegesprek. Wij hebben onze recruiters om tips gevraagd en delen deze graag met jullie, zodat jij je focus kunt houden om te zorgen dat je de baan krijgt die je wilt. Succes!

Update je skype profiel

Heb je ooit een skype account aangemaakt, maar geen persoonlijke naam eraan gekoppeld? Controleer dan wat je skypenaam is en of dat deze een professionele indruk geeft. Kies voor een duidelijke en zakelijke profielnaam en profielfoto. 

Dress to impress

Zoals je je kleed bepaald voor een groot gedeelte ook hoe je je voelt en dus gedraagt. Ook online. Trek datgene aan waar je je prettig en zeker in voelt. Ofwel wat je gedragen zou hebben als je naar een fysiek sollicitatiegesprek zou gaan. Donkere kleuren doen het altijd goed. Spierwit en overdreven drukke dessins moet je vermijden. Hoogglans lippenstift en opzichtige sieraden kunnen ook afleiden. Voor alles geldt dat je maar een keer de kans krijgt voor een eerste indruk. Dress to impress. Zeker met een skypegesprek kan je hier juist punten mee scoren.

 

Test wat je gesprekspartner ziet

Maak oogcontact met je gesprekspartner. Zorg ervoor dat je camera recht voor je staat, zodat je ook werkelijk in de camera kijkt. Zo kom je geïnteresseerd over en lijkt het alsof je je gesprekspartner recht in de ogen kijkt. Zet desnoods je laptop op een stapel boeken. Probeer zoveel mogelijk rechtop te zitten en niet te dichtbij. Kijk ook eens om je heen. Je hoeft geen perfect plekje in je appartement te zoeken om een nette achtergrond te hebben, maar het is een zakelijk gesprek en je wilt dan ook geen privé elementen op de achtergrond zien. Een andere tip: Schakel gewoon Achtergrond vager maken in, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over je omgeving. Laat je omgeving weten dat je in een Skypegesprek zit, zodat je ongestoord en geconcentreerd kunt praten. 

Test je setting

Door je camera te testen ben je je voor het gesprek bewust wat je gesprekspartner gaat zien. Dan kan je dit nog recht trekken voor je gesprek start. Mocht je camerabeeld te weinig of te veel licht geven, dan kan je deze instellingen wijzigen via het instellingenmenu van Skype. Uiteraard kan je ook de verlichting in de kamer waar je zit aan of uit doen, zodat je geen last hebt van vervelende schaduw op je gezicht. Heb je een headset of oortjes met een microfoon? Dan kun je het beste deze gebruiken om de ergernis van omgevingsruis te voorkomen.

Ondanks alle test toch hinder van technische problemen tijdens gesprek

Vraag je gesprekspartner om de vraag te herhalen als de verbinding slecht is of bij andere storingen of ruis. Meld het als het probleem aanhoudt en maak opnieuw verbinding zodat je geen belangrijke informatie mist. Let erop hoe snel je spreekt en hoe je stem klinkt, zodat je ook merkt wanneer er vertraging in de communicatie is. Door af en toe instemmend te ‘hummen’ of ‘ja’ te zeggen, laat je je gesprekspartner weten dat je hem/haar goed verstaat.

Altijd mensen laten uitpraten, maar juist online

Skype heeft vaak een vertraging van 1 tot 2 seconden. In een fysiek gesprek zijn we gewend direct op iemand te reageren. Door de vertraging van skype dien je rust te hebben in je antwoord en bewuster te zoeken naar het moment om antwoord te geven. Laat de ander ook uitpraten voor jij begint te praten. Door elkaar praten op skype zorgt voor een onduidelijk gesprek.

 

Leg alles binnen handbereik

Pak, voor het gesprek start, alle materialen die je nodig hebt tijdens dit gesprek:

  • Een kladblok en een pen (voor aantekeningen; want een storend omgevingsgeluid is ook het getik van jouw toetsenbord)
  • Vragen en gesprekspunten uitgeprint (het klikken van je muis naar je Word bestand met vragen kan de recruiter interpreteren dat je misschien iets anders aan het doen bent). Wees voorzichtig met oplezen of het instuderen van je tekst. Het gesprek is dan niet natuurlijk en zo lijk je niet goed voorbereid.
  • Je CV en sollicitatiebrief uitgeprint (ook hier gaat de redenen van het klikken van je muis op)
  • Glas water (een slokje water nemen mag zeker. Eten tijdens het gesprek is echter een no-go)

Extra functies van Skype

Via het instellingenmenu van Skype kun je ook een aantal handige functies gebruiken om je gesprek te versterken:

  • Beeldscherm delen: Een foto zegt meer dan duizend woorden, dus vergeet niet je scherm te delen om je werk gemakkelijker uit te leggen.
  • Neem je sollicitatiegesprek op: Of je nu het gesprek met een recruiter wilt delen of de opname later wilt raadplegen, Skype slaat je sollicitatiegesprek op in de chat voor 30 dagen.

 

Einde gesprek? Verbreek goed de verbinding

Net zoals met een ‘gewoon’ sollicitatiegesprek moet je aan het eind van het gesprek je belangrijkste punten samenvatten en je gesprekspartner bedanken voor zijn of haar tijd. Bevestig ook eventuele vervolgstappen. Je zal niet de eerste zijn die vergeet zijn camera uit te zetten en/of de verbinding per ongeluk niet verbreekt. Klik heel bewust op ‘ophangen’ en sluit skype af. Nu kan je weer vrij uit praten.

Hoe goed je ook bent voorbereid, soms kun je door dingen worden afgeleid. Blijf kalm, bereid je voor op situaties die zich kunnen voordoen, en voer een onvergetelijk Skype-sollicitatiegesprek. Wij wensen je veel succes!