“Het is huisje, boompje, beestje in Nederland geworden”

Cristina Hagiu en haar man hadden een droom: geld verdienen om een huis te kunnen kopen in Roemenië. Na een jaar kocht het stel inderdaad een huis. Niet in Oost-Europa, maar in Oss. Want daar werken ze allebei voor Flexspecialisten.

Op zoek naar werk belandden Cristina en haar man eerst in Duitsland, maar daar voelden ze zich niet thuis. “De mensen zaten duidelijk niet op ons te wachten”, aldus Cristina. “Wij spreken Engels. Maar daar bleven ze steeds Duits tegen ons praten, ook al verstonden we ze niet. Hierdoor werden we wat buitengesloten. Ik maakte schoon en werkte 200 uur in de maand. Daar hield ik 700 euro aan over. Het was in meerdere opzichten gewoon niet oké.”

Kom je ook?
Van een vriend hoorde Cristina over Flexspecialisten in Nederland. “We besloten om het nog in één ander land te proberen. Ik reisde vooruit en ging aan de slag in Oss. Ik was wel een beetje bang dat de mentaliteit hier hetzelfde zou zijn als in Duitsland. Maar het is hier heel anders. Iedereen spreekt Engels, de mensen zijn eerlijk en alles is geregeld. Al na een maand belde ik mijn man: kom je ook?”

Andere tradities
“Natuurlijk zijn er verschillen”, aldus Cristina. “Wij zijn bijvoorbeeld orthodox, en Pasen valt voor ons op een ander moment. Soms wel een maand later, waardoor er geen paasei meer in de winkels ligt. Ook de tradities met Kerstmis zijn anders. Bij ons is dat een enorm feest. Veel Nederlanders zetten alleen een kerstboom. Hoe goed we het hier ook hebben; op dat soort momenten mis ik Roemenië wel een beetje.”

Flexspecialisten heeft veel voor ons betekend

Geen zorgen voor morgen
“Maar ons hoor je niet klagen”, gaat Cristina verder. “We verdienen prima bij Flexspecialisten, kunnen leuke dingen doen en hebben geen zorgen voor morgen. We zijn hier nu vier jaar, en in plaats van een huis in Roemenië hebben we hier een huis. Onze dochter van 1,5 groeit hier op. Het is dus huisje, boompje, beestje in Nederland geworden.”

Hulp van Flexspecialisten
Op meerdere momenten heeft Flexspecialisten veel betekend voor het Roemeense koppel. Cristina: “Toen onze dochter een paar maanden oud was, moest ik haar na mijn werk weer op tijd ophalen bij het kinderdagverblijf. Maar op de plek waar ik werkte, kon ik niet altijd op tijd weg. Daarom kreeg ik ander werk. Bij Padifood draai ik nu ochtenddiensten.”

Echt meedenken
Ook met het huis heeft Flexspecialisten geholpen. “Een hypotheek krijgen was lastig met een tijdelijk contract”, legt Cristina uit. “Mijn man heeft toen iets eerder een vast contract gekregen, waardoor de koop kon doorgaan.” Die flexibiliteit hoort volgens Cristina echt bij Flexspecialisten. “Ze denken écht mee met flexmedewerkers en je wordt gewaardeerd. Dat is superfijn als je hier nieuw bent.”